* Αυτό το άρθρο γράφτηκε στο παρελθόν 2017 και ενδέχεται να περιέχει ξεπερασμένες πληροφορίες.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το τρέχον άρθρο μας σχετικά με την επιλογή καμερών.

Σε αυτό, έχουμε περιγράψει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια κάμερα στις μέρες μας.

Είτε κατασκευάζουμε ένα ολόκληρο σύστημα CCTV ( κάμερες + συσκευή εγγραφής ) ή απλά έχουμε ανάγκη από μία ή δύο standalone κάμερες, φτάνουμε στο σημείο, στο οποίο πρέπει να ρυθμίσουμε την IP κάμερα. Με τη ρύθμιση εννοούμε να την συνδέσουμε στο δίκτυο ( γίνεται λόγος για LAN δίκτυο), να την προστατέψουμε ( μέσω πρόσβασης με όνομα και κωδικό πρόσβασης) και να την ρυθμίσουμε έτσι ώστε να καταγράφει με βέλτιστη ποιότητα όταν και ότι θέλουμε.

Λίγη θεωρία

Όπως γράφει στο άρθρο CCTV standarts, κάθε IP κάμερα είναι ένας μίνι υπολογιστής, ο οποίος μπορεί να συνδέεται με ίντερνετ και άλλα δίκτυα όπως laptop, tablet ή smartphone. Για να συνδέσουμε την κάμερα σε οποιοδήποτε δίκτυο πρέπει να γνωρίζουμε μερικές βασικές έννοιες από τον κόσμο δυκτύων υπολογιστών:

  • IP διεύθυνση - κάθε συσκευή, η οποία είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο έχει διεύθυνση IP με τον ιδιο τρόπο με τον οποίο τα τηλέφωνα έχουν αριθμούς τηλεφώνου. Οι διευθύνσεις IP είναι 4 αριθμοί ( από 0 έως 255 ), που χωρίζονται με τελείες ( π.χ. 71.213.127.15 ).
  • Router - Συνεχίζοντας το παράδειγμα με τα τηλέφωνα, όταν έχουμε έναν αριθμό τηλεφώνου, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο μία τηλεφωνική συσκευή με αυτόν. Στο ίντερνετ όμως, πληρώνουμε μία συνδρομή στο πάροχο μας, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτήν τη συνδρομή με απεριόριστο αριθμό συσκευών - στις περισσότερες σύγχρονες κατοικίες υπάρχουν τουλάχιστον μερικούς υπολογιστές, smartphones ή tablets. Πώς γίνεται αυτό; Ας επιστρέψουμε στα τηλέφωνα - πριν από χρόνια οι περισσότερες εταιρίες είχαν τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο τους επέτρπε να έχουν έναν αριθμό τηλεφώνου και πολλούς εσωτερικούς αριθμούς ( 100 - για τον διευθυντή, 101 - για το λογιστικό τμήμα κ.λπ.). Με τον ίδιο τρόπο στα σπίτια μας έχουμε κάτι μικρά κουτάκια με κεραία, που ονομάζονται router. Αυτά παίζουν τον ΄ρόλο του τηλεφωνικού κέντρου και επτρέπουν να χρησιμοποιούμε ίντερνετ από πολλές συσκευές.
  • Εξωτερικές και εσωτερικές IP διευθύνσεις - Όταν χρησιμοποιούμε ίντερνετ με router, ο πάροχος μας "δίνει" μία εξωτερική ( public ) διεύθυνση IP, και το router δημιουργεί ένα εσωτερικό δίκτυο και "μοιράζει" σε κάθε συσκευή εσωτερική ( local ) διεύθυνση IP. Παρόμοια με το προηγούμενο παράδειγμα, στο οποίο η εταιρεία έχει έναν αριθμό ( public ) και πολλούς εσωτερικούς αριθμούς. Το συγκεκριμένο σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι στη γενική περίπτωση το router αποφασίζει μόνο του τί IP διευθύνσεις θα δώσει σε κάθε συσκευή. Το ίδιο το router έχει επίσης εσωτερική διεύθυνση. Τις περισσότερες φορές οι εσωτερικές διευθύνσεις ξεκινούν με 192.168.1 και είναι διαδοχικές για κάθε συσκευή ( 192.168.1.1 - router, 192.168.1.2 - συσκευή 1 κ.λπ. ).

Πρακτική

Τώρα ας επιστρέψουμε στην πρακτική. Σε αντίθεση με τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές οι κάμερες δεν έχουν ούτε οθόνη ούτε πληκτρολόγιο ή ποντίκι, επομένως μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους μόνο μέσω άλλης συσκευής, η οποία είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Έτσι, η ρύθμιση της κάμερας περιορίζεται στα ακόλουθα βήματα:

Σύνδεση στο δίκτυο

Το πρώτο λογικό πράγμα, το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συνδέσουμε την κάμερα με το τοπικό μας δίκτυο. Για τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε UTP καλώδιο ( ίντερνετ καλωδιο ). Οι περισσότερες κάμερες πωλούνται χωρίς τέτοιο, οπότε μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουμε ένα επιπλέον. Ευτυχώς αυτά τα καλώδια είναι πολυ ΄φθηνά και μπορούν να αγοραστούν από κάθε κατάστημα υπολογιστών. Ακόμη και αν η κάμερα μας είναι ασύρματη, πάλι χρειαζόμαστε τέτοιο καλώδιο, επειδή αυτή δεν γνωρίζει πώς ονομάζεται το WiFi δίκτυό μας και ποιός είναι ο κωδικός πρόσβασης.

Η πραγματική σύνδεση είναι απλή - συνδέουμε τη μία άκρη του καλωδίου UTP με την κάμερα, και την άλλη άκρη - σε κάποια ελεύθερη είσοδο του router. Στα περισσότερα σπιτικά router στη πλάτη της συσκευής υπάρχουν 5 εισόδους - σε μία από αυτές μπαίνει το καλώδιο για ίντερνετ, και στις υπόλοιπες 4 συνδέουμε ότι συσυκευές θέλουμε. Δεν έχει σημασία σε ποιά από αυτές θα συνδέσουμε την κάμερα.

Τώρα μένει μόνο να συνδέσουμε την ίδια την κάμερα στο τροφοδοτικό. Εδώ πρέπει να προσέξουμε, ότι κάποιες κάμερες πωλούνται χωρίς αντάπτορα (κυρίως οι bullet και οι dome, σχεδιασμένες για εγκατάσταση σε ολόκληρα συστήματα CCTV ). Ευτυχώς οι περισσότερες κάμερες, που έχουν σχεδιαστεί για οικιακή και μη επαγγελματική παρακολούθηση συνοδεύονται με αντάπτορα, αλλά και πάλι είναι καλή ιδέα να ενδιαφερθούμε για αυτό κατά την παραγγελία. Αν η κάμερά μας δεν έχει αντάπτορα, πρέπει να αγοράσουμε ένα. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "τροφοδότηση καμερών".

Σύνδεση με την κάμερα

Αφού η κάμερα έχει συνδεθεί στο δίκτυο, το router της έχει δώσει εσωτερική IP διεύθυνση και τώρα πια μπορούμε να συνδεθούμε μαζί της για να δούμε τί γράφει και να την ρυθμίσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω λογισμικού για υπολογιστή, για φοριτές συσκευές ή μέσω προγράμματος περιήγησης ( το πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε ίντερνετ σελίδες ).

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε το πιο περίπλοκο σενάριο - ρύθμιση επαγγελματικής IP κάμερας. Ευτυχώς, οι κάμερες, οι οποίες προορίζονται για οικιακή χρήση ( compact κάμερες, baby monitors και άλλα παρόμοια ) συνήθως ρυθμίζονται πολύ εύκολα. Σε αυτές ο τρόπος ρύθμισης της κάμερας αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης και συνήθως είναι πολύ απλός - περιλαμβάνει απλώς την εισαγωγή ενός κωδικού, ο οποίος είναι τυπωμένος στην κάμερα ή τη σάρωση ενός κωδικού QR.

Σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα, για να συνδέσουμε την κάμερα χρειαζόμαστε την εσωτερική της IP διεύθυνση ( περισσότερα για αυτό πιο κάτω ), όπως και όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης χρησιμεύουν για να μπορούμε μόνο εμείς να έχουμε πρόσβαση στην κάμερα. Όλες οι κάμερες φτάνουν με default όνομα και κωδικό πρόσβασης, τα οποία μπορούμε να βρούμε στην ίδια την κάμερα, στη συσκευασία της ή στις οδηγίες χρήσης. Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε είναι αρκετό να ψάξουμε στο google “ ip camera default password” - κάθε κατασκευαστής βάζει ίδια ονόματα και κωδικούς πρόσβασης σε κάθε κάμερα.

Παρακάτω αναφέρουμε πώς γίνεται αυτό:

Μέσω λογισμικό για υπολογιστή

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές στέλνουν μαζί με την κάμερα έναν δίσκο με λογισμικό για αυτήν, το οποίο είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το κατευάσετε και από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή ( επειδή οι δίσκοι χρησιμοποιούνται σπάνια πια ). Υπάρχουν και "universal" προγράμματα βιντεοπαρακολούθησης, αλλά τουλάχιστον για την αρχική ρύθμιση είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό που μας παρέχει ο κατασκευαστής. Πρέπει να εγκαταστήσουμε το λογισμικό στον υπολογιστή, ο οποίος είναι στο ίδιο τοπικό δίκτυο με την κάμερα ( αν είστε στο σπίτι - ο υπολογιστής του σπιτιού, αν είστε στο γραφείο - κάποιος από τους υπολογιστές γραφείου, αν έχετε κατάστημα - πρέπει να φέρετε ένα λάπτοπ για τον σκοπό και να το συνδέσετε στο router ). Όλα τα λογισμικά για κάμερες φαίνονται παρόμοια - οπωσδήποτε υπάρχουν 3 ενότητες - απευθείας παρακολούθηση, προβολή αρχείων και device manager. Στην προκειμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει το τελευταίο. Αφού κάνουμε κλικ στο συγκεκριμένο κουμπί θα εμφανιστεί μία οθόνη, στην οποία μπορούμε να δούμε τις κάμερες, με τις οποίες μπορούμε να συνδεθούμε. Εδώ πρέπει να εμφανιστεί και η δική μας κάμερα, μαζί με την εσωτερική της IP διεύθυνση. Τώρα μένει μόνο να κα΄νουμε κλικ πάνω της και να ψάξουμε το κουμπί Add, Configure ή κάτι παρόμοιο. Αφού κάνουμε κλικ σε αυτό, το λογισμικό θα ζητήσει όνομα, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Το όνομα είναι για διευκόλυνσή μας, οπότε μπορούμε να εισάγουμε ότι θέλουμε. Ο σκοπός του είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις κάμερες αν έχουμε περισσότερες από μία ( kitchen, garage, outside ). Αφού συμπληρώσουμε αυτά τα πεδία, θα έχουμε πια πρόσβαση στην κάμερα. Τώρα πρέπει να την ρυθμίσουμε, όπως περιγράφεται στο επόμενο μέρος αυτού του άρθρου.

Μέσω προγράμματος περιήγησης

Σχεδόν όλες οι κάμερες μπορούν να ρυθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν μέσω ενός προγράμματος περιήγησης. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται απλά στο πεδίο, στο οποίο εισάγουμε ίντερνετ διεύθυνση να γράψουμε την εσωτερική της IP διεύθυνση, το οποίο μπορεί να είναι πρόβλημα κατά την αρχική ρύθμιση, επειδή συνήθως δεν ξέρουμε ποιά είναι. Κάποιοι από τους κατασκευαστές κάνουν τις κάμερές τους έτσι, ΄ώστε κατά την πρώτη σύνδεση να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη IP διεύθυνση για ευκολότερη εύρεση και ρύθμιση. Συνήθως αυτή είναι γραμμένη στην ίδια την κάμερα ή στις οδηγίες χρήσης της. Διάσημες τέτοιες διευθύνσεις είναι 192.168.1.64 και 192.168.1.100, οπότε μπορούμε να δοκιμάσουμε κατευθείαν με αυτές. Οπως και στο username / password μπορούμε να ψάξουμε στο ίντερνετ για τη default διεύθυνση της κάμερας. Αν παρόλα αυτά δεν μπορούμε να πετύχουμε τη διεύθυνση της κάμερας πρέπει να εγκαταστήσουμε το λογισμικό της, όπως περιγράφεται πιο πάνω. Το συγκεκριμένο διαθέτει module, που ονομάζεται IP scanner, το οποίο σκανάρει το δίκτυο και μας δίνει τις εσωτερικές διευθύνσεις όλων των καμερών σε αυτό. Αφού εισάγουμε τη διεύθυνση της κάμερας, θα εμφανιστεί μία σελίδα, η οποία θα ζητήσει από εμάς ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Αφού τα εισάγουμε θα εμφανιστεί σελίδα, η οποία μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε την κάμερα, όπως αναγράφεται πιο κάτω.

Μέσω εφαρμογής για κινητά

Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιέιται μόνο όταν ο κατασκευαστής το συνιστά. Този метод трябва да се използва само когато производителят го препоръчва. Αυτό συμβαίνει με τις αναφερόμενες παραπάνω compact κάμερες, οι οποίες προορίζονται για αυτόνομη χρήση στο σπίτι ( και όχι ως μέρος ενός συστήματος CCTV ). Η σύνδεση τέτοιων καμερών εξηγείται αναλυτικά στις οδηγίες χρήσης τους και συνήθως είναι πολύ εύκολο. Γίνεται μέσω εγκατάσταση ενός προγράμματος στο τηλέφωνο ή στο tablet, μετά από αυτό στο πρόγραμμα εισάγεται ένας κωδικός, ο οποίος είναι τυπωμένος στην ίδια την κάμερα ή σάρωση κωδικό QR, ο οποίος βρίσκεται πάνω στο υλικό στέγασης της κάμερας.

Ρύθμιση της κάμερας

Αφού έχουμε συνδέσει την κάμερα είναι καλό να κάνουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις. Είναι σημαντικό να ξέρουμε, ότι οι περισσότερες από αυτές δεν είναι διαθέσιμες όταν χρησιμοποιούμε εφαρμογή για κινητά, γι'αυτό το καλύτερο είναι να γίνονται μέσω προγράμματος περιήγησης ή πρόγραμμα για υπολογιστή.

Αλλαγή ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης

Πιθανότατα έπειτα από τη σύνδεση, η κάμερα θα απαιτήσει από εμάς να αλλάξουμε το default όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, αλλά και να μην το κάνει είναι καλό να το κάνουμε μόνοι μας. Διαγορετικά κινδυνεύουμε από κακούς ( χάκερ ) να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή και να μας παρακολουθούν.

Αυτό γίνεται με το να ψάξουμε μενού που ονομάζεται Security, Administration ή Users. Σε αυτό θα βρούμε λίστα με ονόματα χρήστών, τα οποία έχουν πρόσβαση στην κάμερα, τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε, να διορθώσουμε ή να διαγράψουμε.

Αλλαγή IP διεύθυνσης

Είναι καλό να αλλάξουμε και την εσωτερική IP διεύθυνση της κάμερας. Οι αιτίες για αυτό είναι δύο:

  • Όπως είπαμε κάποιες κάμερες, βγαίνοντας από το εργοστάσιο έχουν ρυθμιστεί να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη IP διεύθυνση. Αν θέλουμε να προσθέσουμε δεύτερη κάμερα, η πρώτη θα την έχει "κρατήσει" ήδη και δεν θα μπορούμε να συνδέσουμε τη δεύτερη.
  • Διαφορετικά το router έχει "δώσει" κάποια IP διεύθυνση στην κάμερα, αλλα αυτό δεν είναι εγγύηση, ότι όταν την κλείσουμε και την ανοίξουμε πάλι ( π.χ. κοπεί το ρεύμα ) θα λάβει την ίδια IP. Αν αυτό γίνει, θα πρέπει πάλι να την ψάξουμε και να συνδεθούμε μαζί της.


Για να αποφύγουμε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να ρυθμίσουμε την κάμερα να χρησιμοποιεί την ίδια διεύθυνση κάθε φορά. Το ερώτημα είναι πώς να διαλέξουμε αυτή τη διεύθυνση. Δεν υπάρχει εύκολοχρηστη απάντηση, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Όπως είπαμε, το router "μοιράζει" IP διευθύνσεις ξεκινώντας από 1 ( 192.168.1.1, 192.168.1.2 κ.λπ. ). Επομένως αν ρυθμίσουμε την IP διεύθυνση τησ κάμερας να τελειώνει με κάποιο μεγάλο αριθμό ( αλλά να μην είναι πάνω από 255) δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα - για παράδειγμα 192.168.1.150. Αν προσθέτουμε και άλλες κάμερες μπορούμε να τους δώσουμε διαδοχικούς αριθμούς - 192.168.1.151, 192.168.1.152 κ.λπ..

Η ίδια η αλλάγή γίνεται με το να βρούμε το μενού Network και σε αυτό να ψάξουμε το υπομενού General ή TCP / IP ή απλά το πρώτο υπομενού. Εκεί στο πεδίο IP μπορούμε να εισάγουμε μια νέα διεύθυνση της κάμερας, και κάποια από τα καλύτερα λογισμικά μας επιτρέπουν και πριν να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις να ελέγξουμε αν αυτή η διεύθυνση είναι ελεύθερη ή "κρατημένη" από άλλη συσκευή.

Ρύθμιση ανάλυσης

Την πρώτη φορά που θα ενεργοποιήσετε την κάμερα είναι καλό να κοιτάξουμε τις βασικές της ρυθμίσεις για βίντεο εγγραφή ( σε NVR ή τοπικά σε κάρτα μνήμης ). Αυτό μπορούμε να το κάνουμε από το μενού Video. Εκεί είναι καλό να βεβαιωθούμε, ότι η κάμερά μας καταγράφει με μέγιστη ανάλυση, ποιότητα καιframe rate. Στις κάμερες με μικρόφωνο από αυτό το μενού από τη ρύθμιση Video Type ή Recording Type μπορούμε να επιλέξουμε αν η κάμερα να καταγράφει μόνο βίντεο ή βίντεο και ήχος.

Ρυθμίσεις εικόνας

Πιο πάνω είδαμε πώς να ρυθμίσουμε τεχνικά πράγματα όπως ανάλυση, bitrate και παρόμοια, αλλά για να έχουμε την καλύτερη εικόνα πρέπει να δώσουμε προσοχή στο μενού Image, CMOS ή CCD. Σε αυτό έχουμε πιο φωτογραφικές ρυθμίσεις όπως ισορροπία χρωμάτων, αντίθεση, φωτεινότητα κ. ά. Αν ακόμη δεν έχουμε στερεώσει την κάμερα στο σημείο , στο οποίο θα βρίσκεται ( π.χ. πρώτα την δοκιμάζουμε πριν να την στερεώσουμε ), τώρα είναι η στιγμή να το κάνουμε, για να προσαρμόσουμε τη σκηνή που θέλουμε να καταγράφουμε.

Από προεπιλογή οι κάμερες έρχονται με ισορροπημένες ρυθμίσεις, οι οποίες δίνουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε σχδόν όλα τα σενάρια. Παρόλα αυτά μπορούμε να κάνουμε κάποιες λεπτές ρυθμίσεις για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την τεχνολογία που έχουμε.

Μέσω αυτό το μενού μπορούν να ρυθμίζονται πάρα πολλές ρυθμίσεις, γι'αυτό θα αναφέρουμε μόνο τις πιο συμαντικές από αυτές.

  • Βασικές - Brightness, Contrast, Saturation, Hue, Sharpness. Κάθε συσκευή, η οποία καταγράφει ή προβάλει εικόνα έχει παρόμοιες ρυθμίσεις, οπότε πιθανότατα τις έχετε ήδη συναντήσει αν έχετε ρυθμίσει τηλεόραση ή οθόνη.
  • Day / Night Switch - στις κάμερες με νυχτερινή όραση, αυτή η λειτουργεία ενεργοποιείται αυτόματα όταν η φωτεινότητα της σκηνής γίνει πολύ λιγο. Δυστυχώς οι κάμερες δεν είναι αρκετά έξυπνες για να κρίνουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Κάποιες φορές η νυχτερινή όραση ενεργοποιείται ενώ είναι ακόμη αρκετά φωτεινά ή το αντίθετο. Αν μετά από έλεγχο των καταγραφών διαπιστώσετε, ότι αυτό συμβαίνει και σε εσάς, πρέπει να ρυθμίσετε το Sensitivity. Πιο υψηλή τιμή συμαίνει νωρίτερη ενεργοποίηση της νυχτερινής όρασης, και η χαμηλότερη - αργότερα.
  • DNR & DWDR - Αν έχετε επενδύσει σε πιο ακριβή κάμερα με έξτρα όπως Digital noise reduction ή wide dynamic range, θα βρείτε ρυθμίσεις και για αυτές ( συνηθως Backlight και Image enhancement ) - καλό είναι να σιγουρευτείτε, ότι οι δύο λειτουργίες είναι ενεργοποιημένες. Και στις δύο μπορείτε να προσαρμόζετε το επίπεδο βελτίωσης σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας


Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις είναι διάφορες. Κάποιες δεν έχουν ανάγκη από εξήγηση ( περιστροφή εικόνας ), για τις υπόλοιπες ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για αρχάριους είναι απλά να δοκιμάζετε αλλάζοντας τις διάφορες τους τιμές και να βλέπετε πώς αυτό επηρεάζει την εικόνα .

Ρύθμιση του WiFi

Στις WiFi κάμερες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε ασύρματα πρέπει να τους πούμε τον κωδικό πρόσβασης του wifi δικτύου μας. Αυτό γίνεται από το μενού Network -> WiFi. Σε αυτό μπορούμε να διαλέξουμε το δικό μας WiFi δίκτυο από τη λίστα και να εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης για αυτό στο πεδίο Key. Μετά την αποθήκευση των ρυθμίσεων μπορούμε να βγάλουμε και να φυλάξουμε το δικτυακό καλώδιο, το οποίο συνδέει την κάμερα με το router. Είναι πιθανό η κάμερα να μην είναι διαθέσιμη για λίγα δευτερόλεπτα κατά την αλλάγή από καλώδιο σε WiFi, αλλά μετά από αυτό αν έχουμε έλεγχο πάνω σε αυτήν - σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει. Διαφορετικά πρέπει πάλι να την συνδέσουμε με το router και να βρούμε πού έχουμε κάνει λάθος.

Ρύθμιση εγγραφής και συναγερμών

Αυτές οι ρυθμίσεις είναι απαραιτητες ειδικά για κάμερες, οι οποίες θα δουλεύουν αυτόνομα ( χωρίς NVR ). Όταν κατασκευάζουμε σύστημα με συσκευή εγγραφής, αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται στην ίδια την συσκευή εγγραφής.

Όταν η κάμερα έχει υποδοχή για κάρτα μνήμης είναι καλό να ρυθμίσουμε πότε και πώς να καταγράφει. Αυτό γίνεται από το μενού Storage. Σε αυτό μπορούμε να δούμε πόσος χώρος έχει γεμίσει στην κάρτα, να την μορφοποιήσουμε και να καθορίσουμε πότε να γίνεται εγγραφή.

Όταν τοποθετείτε νέα κάρτα συνήθως η κάμερα δεν μπορεί να εγγράφει πάνω της, επειδή δεν είναι μορφοποιημένη. Κάποιες κάμερες εκπέμπουν επίσης και ένα ηχητικό σήμα ( συναγερμό ), μέχρι να μορφοποιηθεί η κάρτα. Για να γίνει αυτό πρέπει να να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή Format, η οποία θα μορφοποιήσει την κάρτα ή με άλλα λόγια θα την προετοιμάσει για δουλειά.

Μετά την μορφοποίηση της κάρτας φτάνει η στιγμή που πρέπει να αποφασήσουμε πότε θα καταγράφει. Έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε την κάμερα να καταγράφει συνέχεια, μόνο σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης ή σε περίπτωση συμβάντος συναγερμού. Επίσης μπορούμε να κάνουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με διαφιρετικές ρυθμίσεις για διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ο πιο διάσημος τρόπος ρύθμισης είναι απλά να γίνεται εγγραφή σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης. Έτσι δεν μας ξεφεύγει τίποτα και χρησιμοποιούμε ελάχιστο χώρο στην κάρτα. Αν η δική μας περίπτωση είναι πιο ειδική έχουμε μεγάλη ευελιξία. Εάν θέλουμε μπορούμε να ρυθμίσουμε τον χρόνο εγγραφής πριν και μετά την κίνηση.


Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις εγγραφής είναι καλό να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις για αναγνώριση κίνησης. Αυτές βρίσκονται στο μενού που ονομάζεται Motion, Events ή Alarms. Σε αυτό μπορούμε να :

Ενεργοποιήσουμε ή να σταματήσουμε τελέιως την ανίχνευση κίνησης

  • Να ρυθμίσουμε την ευαισθησία της - κάποιες φορές οι μικρές κινήσεις δεν μας ενδιαφέρουν ή το αντίθεο θέλουμε να κάννουμε εγγραφή ακόμη και αν πετάξει μύγα. Για τον σκοπό αυτό μπορούμε να ρυθμίσουμε την ευαισθησία της ανίχνευσης
  • Να υποδείξουμε σε ποιά σημεία να γίνεται ανίχνευση. Αν η κάμερα είναι στραμμένη σε ένα παράθυρο ή είναι στερεωμένη έξω πιθανότατα δεν μας ενδιαφέρουν συγκεκριμένες κινήσεις (π.χ. όταν στον δρόμο περνάνε αμάξια ). Για τον σκοπό αυτό πρέπει να εξαιρέσομε αυτές τις περιοχές από τη ζώνη ανίχνευσης.
  • Να επωφεληθούμε από τις υπόλοιπες "έξυπνες" λειτουργίες. Η τυπική ανίχνευση κίνησης λαμβάνει απλώς υπόψη όταν υπάρχει αλλαγή στην εικόνα, χωρίς να μπορεί να αναγνωρίζει αν αυτό είναι άνθρωπος, αμάξι, ή καποιο άλλο αντικείμενο ( π.χ. κλαδιά ενός δέντρου που κινούνται από τον άνεμο ). Οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες έχουν αναλυτικές λειτουργίες, οι οποίες είναι καλύτερες από αυτή την τυπική ανίχνευση κίνησης. Η επιλογή Video tampering επιτρέπει στην κάμερα να καταλάβει όταν κάποιος προσπαθεί να παρεμβει στην παρακολούθηση. Κλασικό παράδειγμα από ταινίες είναι οι κλέφτες, οι οποίοι ψεκάζουν την κάμερα με σπρέι. Οι κάμερες με ενσωματωμ΄΄ενο αισθητήρα PIR ( φωτοκύτταρο ) μπορούν να κάνουν εγγραφή μόνο όταν υπάρχει κίνηση κοντά σε αυτές ( έτσι ώστε τα κλαδιά του δέντρου να μην ενεργοποιήσουν την εγγραφή). Ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο σε αυτό το μενού μπορείτε να βρείτε και άλλες "έξυπνες" λειτουργίες όπως Line crossing, Car plate identification κ. ά. Για καθεμία από αυτές μπορείτε να ρυθμίζετε τί να συμβαίνει κατά την ανίχνευση κίνησης - αν να γίνεται εγγραφή, να ενεργοποιηθεί συναγερμός ή να λάβετε μήνυμα.

Συμπέρασμα

Η ρύθμιση IP κάμερας για πρώτη φορά φαίνεται πολύ περίπλοκη, αλλά όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο γίνονται για λιγότερο από 10 λεπτά. Επιπλέον, εδώ έχουμε περιγράψει την πιο περίπλοκη δυνατή περίπτωση. Ευτυχώς το λογισμικό των καμερών γίνεται όλο και πιο προσιτό, έτσι ώστε το πιο περίπλοκο μέρος - αυτό με την εύρεση της IP διεύθυνσης της κάμερας και η ρύθμιση των παραμέτρων του δικτύου - να γίνεται απλά με την εισαγωγή ενός κωδικού.

Αν παρόλα αυτά αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη ρύθμθση της κάμερας ή έχετε ερωτήσεις - επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερα από Εγκατάσταση και ρύθμιση καμερών

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί (cookies) και επεξεργάζεται προσωπικές πληροφορίες σύμφωνα με το GDPR. Λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Πολιτική ‘’Cookies’’ και στην Πολιτική Απορρήτου.

Παραγγελία

Αποστολή (Γενική Ταχυδρομική)

Παραγγείλτε τώρα και λάβετε σε περίοδο 25 - 27 Νοεμβρίου 2024г.

Δωρεάν
Έκπτωση στη ποσότητα: 0%
Συνολικό
Τρόπος πληρωμής
* Οι πληρωμές με κάρτα διεκπεραιώνονται από τη Stripe - μια διεθνή εταιρεία, ηγέτης στις υπηρεσίες πληρωμών. Τα δεδομένα σας αποστέλλονται μέσω ασφαλούς σύνδεσης και δεν αποθηκεύονται πουθενά μετά την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Διεύθυνση για παράδοση

Χρειαζόμαστε μόνο τον αριθμό του ΑΦΜ σας, όλες τις άλλες πληροφορίες, θα τις βρούμε στο Εμπορικό μητρώο. Μετά την παραγγελία ο συνεργάτης μας θα σας καλέσει για να επιβεβαιώσετε τα δεδομένα.

Η παραγγελία σας έγινε δεκτή με επιτυχία

Σας ευχαριστούμε!

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα σε μια εργάσιμη μέρα

για να επικυρώσουμε την παραγγελία σας

Στη συνέχεια, ο κούριερ θα παραδώσει την παραγγελία

στην διεύθυνση σας

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!


Δεδομένου ότι έχετε παραγγείλει και πριν από εμάς, δεν θα σας ενοχλούμε στο τηλέφωνο για επικύρωση της παραγγελίας σας.


Αν επιθυμείτε ακόμα να σας καλέσουμε για διευκρίνηση - πατήστε εδώ