Παρόμοια με τα smartphones και τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, η ποιότητα της εικόνας δεν εξαρτάται αποκλειστκά από την ανάλυση ( των αριθμό κουκκίδων ή pixel, από τα οποία αποτελείται η εικόνα). Η νέα γενιά "έξυπνων" καμερών (IP, HD-TVI & HDCVI) είναι εξοπλισμένες με μια σειρά από πρόσθετα λογισμικού και υλικού που συμβάλλουν σε μια κρυστάλλινη εικόνα ακόμα και σε κακές συνθήκες όπως σούρουπο, οπίσθιο φωτισμό κ. ά.
Κατά τη λήψη βίντεο, το φώς, που διαπερνά τον φακό μιας κάμερας "τυπώνεται" σε ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα που ονομάζεται αισθητήρας, το οποίο το μετατρέπει σε σήμα βίντεο. Αλλά αυτή δεν είναι η εικόνα που βλέπετε στην οθόνη σας - προτού οπτικοποιηθεί, κάθε καρέ του βίντεο υποβάλλεται σε επεξεργασία από ένα τσιπ υπολογιστή που ονομάζεται επεξεργαστής εικόνας (image processor). Η δουλειά του είναι να ανιχνεύει και να διορθώνει τα ελλατώματα της "ακατέργαστης" εικόνας, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα βίντεο με μέγιστη λεπτομέρεια, ισορροπημένη αντίθεση και φωτεινότητα και αφαιρεμένα ελαττώματα (π.χ. το χιόνι). Για να πετύχει τον στόχο του, ο εν λόγω επεξεργαστής κάνει διάφορες ψηφιακές βελτιώσεις, καθεμία από τις οποίες διορθώνει ένα συγκεκριμένο ελάττωμα. Οι πιο αποτελεσματικές βελτιώσεις διατίθενται ως πρόσθετα και κάνουν την κάμερα πιο ακριβή, επομένως ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι απαριθμήσει τις πιο δημοφιλείς από αυτές και να σας βοηθήσει να απαντήσετε στο ερώτημα εάν τις χρειάζεστε.
Οι βελτιώσεις που θα αναφέρουμε εδώ είναι τυπικές και οι κατασκευαστές τις χρησιμοποιούν κυρίως για διαφημιστικούς σκοπούς. Αυτές δεν μπορούν καν να ταξινομηθούν ως πρόσθετα, καθώς κάθε κάμερα (είτε είναι ασφαλείας, τσέπης, ενός smartphone ή ενός laptop) είναι εξοπλισμένη με αυτές. Ο λόγος που τις αναφέρουμε είναι ότι ορισμένοι έμποροι εξακολουθούν να τις επισημαίνουν ως πλεονεκτήματα. Αν κάνουμε μια αναλογία με τον κόσμο των αυτοκινήτων, αυτό είναι σαν να σας προσφέρουν ένα αυτοκίνητο, το οποίο έχει υαλοκαθαριστήρες και ραδιόφωνο - πριν από 20 χρόνια αυτό μπορεί και να ήταν πρόσθετα, αλλά τώρα πια κάθε αυτοκίνητο έρχεται στάνταρ με τέτοιο εξοπλισμό. Πίσω στον κόσμο της βιντεοπαρακολούθησης - οι περισσότεροι κατασκευαστές ποιοτικών καμερών δεν αναφέρουν πια καθόλου αυτές τις βελτιώσεις, και αν συναντήσετε έναν έμπορο που σας τις διαφημίζει, περιμένετε να αποκτήσετε ένα παλιό μοντέλο κάμερας με χαμηλή ποιότητα. Ακολουθεί μια λίστα με τις λεγόμενες τυπικές βελτιώσεις:
3D DNR φίλτρο θορύβου σε δράση ( κάντε κλικ για μεγέθυνση ) Τ πρώτο τέτοιο πρόσθετο είναι το φίλτρο θορύβου DNR (Digital Noise Reduction). Ειδικά όταν πρόκειται για λήψη σκηνών με χαμηλό φωτισμό ή τη νύχτα, η εικόνα περιέχει τα λεγόμενα τεχνουργήματα, ή με άλλα λόγια - θόρυβο και χιόνι, όπως μια παλιά τηλεόραση με μετατοπισμένη κεραία. Η παρουσία τους καθστά δύσκολο τον εντοπισμό λεπτομερειών όπως επιγραφές, αριθμούς και πρόσωπα. Αν κοιτάξετε τις προδιαγραφές των διαφορετικών καμερών, θα παρατηρήσετε ότι το φίλτρο DNR έχει δύο εκδόσεις - 2D και 3D, όπου η δεύτερη είναι μια βελτιωμένη έκδοση της πρώτης. Μία κάμερα με 2D DNR μπορεί να καθαρίσει τον θόρυβο μόνο από κινούμενα αντικείμενα,ενώ μια με 3D DNR αφαιρεί τα ελαττώματα από την εικόνα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κίνηση. Με μία κάμερα χωρίς φίτρο θορύβου DNR, θα υπάρχει πάντα θόρυβος εικόνας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε αρκετά μοντέλα με 3D DNR από το κατάστημά μας:
Η τεχνολογία DWDR σε δράση WDR και DWDR (Digital Wide Dynamic Range) ή Ευρύ Δυναμικό Εύρος είναι ένα πρόσθετο που συνδυάζει τα ήδη αναφερθέντα BLC και HLC και εξαλείφει τα ελαττώματα τους. Αν κοτάξετε απευθείας μια πηγή άμεσου φωτός όπως ήλιος ή μία λάμπα (μην το κάνετε!) θα τυφλωθείτε και δεν θα βλέπετε τίποτα άλλο εκτός από την πηγή φωτός. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κάμερες όταν το άμεσο φως εισέρχεται στον φακό τους. Οι κάμερες που είναι εξοπλισμένες με τη λειτουργία WDR τραβούν δύο φωτογραφίες για κάθε καρέ - η καθεμία με αντίθετες ρυθμίσεις - και στη συνέχεια συνδυάζουν τις δύο εικόνες έτσι ώστε τόσο τα φωτισμένα όσο και τα μη φωτισμένα αντικείμενα να είναι εξίσου ορατά. Αν διαθέτετε ένα πιο σύγχρονο τηλέφωνο, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η κάμερά του διαθέτει μια λειτουργία που ονομάζεται HDР, η οποία σας επιτρέπει να τραβάτε καλές φωτογραφίες ακόμα και ενάντια στον ήλιο - αυτό είναι το αντίστοιχο του DWDR στα κινητά τηλέφωνα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μοντέλα με DWDR από το κατάστημά μας:
Με λίγα λόγια, μπορείτε να μάθετε αν χρειάζεστε αυτά τα πρόσθετα απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:
Μερικές φορές είναι πολύ πιο σοφό να επιλέξετε μια κάμερα με χαμηλότερη ανάλυση, αλλά με κατάλληλες βελτιώσεις εικόνας. Στις περιπτώσεις που περιγράφονται πιο πάνω, ακόμη και η πιο ακριβή κάμερα χωρίς αυτά τα πρόσθετα θα είναι άχρηστη.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το θέμα μπορείτε να γράψετε τις ερωτήσεις σας μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας ή μέσω του παραθύρου συνομιλίας στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
Πώς να επιλέξετε το τέλειο babyphone;
Τι είναι η ανάλυση και γιατί είναι σημαντική;
Καλωδίωση συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης
Τι μπορείτε να πετύχετε με μία κάμερα
Πώς να τοποθετήσουμε μόνοι μας μια κάμερα βιντεοπαρακολούθησης
Θόλου, Σφαίρα ή Συμπαγής - πώς να διαλέξουμε το σωστό σχήμα
Πρότυπα βιντεοπαρακολούθησης - Αναλογικά, HD-TVI, HDCVI και IP
Τροφοδοτικό κάμερας
Πώς να χειριζόμαστε μία συσκευή εγγραφής DVR;
Πώς να επιλέξω κάμερα;
Αδιάβροχες, ανθεκτικές στη σκόνη και στους βανδαλισμούς κάμερες
Οι διαφορές μεταξύ της ψηφιακής μεγέθυνσης και της οπτικής μεγέθυνσης
Τι είναι η PTZ κάμερα;
Ποιές είναι οι μάρκες ποιότητας στη βιντεοπαρακολούθηση;
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φακό της κάμερας
Εγκατάσταση αναλογικού συστήματος βιντεοπαρακολούθησης
Πόσο κοστίζει να έχω βιντεοπαρακολούθηση;
5G Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας και 5GHz WiFi: Οι διαφορές, Πλεονεκτήματα και Εφαρμογή στις σύγχρονες κάμερες
Πώς να τοποθετήσουμε έναν σκληρό δίσκο σε μια συσκευή εγγραφής(recorder);